2015. december 15., kedd

Mindent a hennáról!

Sziasztok!
Már említettem, hogy mostanában henna-őrült lettem:D (#hennaőrült). Úgyhogy arra gondoltam, hogy összeszedem róla a legfontosabb tudnivalókat. Habár tudom, hogy most itt a tél, tehát annyira nem látszik, de ha a kézfejedre vagy a karodra, esetleg a nyak-dekoltázs részre tetováltatsz akkor nagyon jól tud kinézni.:)

Először is, mi az a henna?
Élénkzöld, bokorszerű növény. Egyiptomból származik (jól viseli a forró, száraz éghajlatot).
A hennát Indiában, Szudánban, Észak-Afrikában és a Közel-Keleten is termesztik, de legjobban a trópusi klímát szereti.
A henna az egyik legősibb kozmetikum, hűsítő és gyógyító hatását már kb. 5000 évvel ezelőtt is ismerték.

A különböző területeken más-más mintákkal ékesítik a testüket.
Néhány példa a típusokra:
India: Lágyabb virág motívumok, egymást fedő síkok jellemzik, Főleg a táncosok kezét, festették.


Afrika: Erőteljesebb geometrikus formákból épül fel a szimbólum rendszer.


Közel-Kelet: A kéz és lábfej erőteljes, nagyméretű virágokkal való díszítése a jellemző.


Hogyan készül a paszta?
A natúr henna paszta alapja a henna növény leveleiből készült őrlemény. Miután a növény leveleit leszedik kiszárítják, majd szárítják, ezután finomra őrlik. Minél jobb minőségű az őrlemény annál jobb lesz maga az ebből készített hennapép vagy mehndi. A port különböző anyagokkal kell összekeverni, hogy végül festésre alkalmas paszta váljék belőle. Ezekre több típusú recept is létezik ezek mind elkészítés módjában mind alapanyagokban különböznek. Elkészítés alapján lehet a recept főzött vagy hideg elkészítésű.
Összetevők alapján is sok féle recept van, de általában egyben mind egyezik, van benne citromlé és valamilyen olaj. Azt, hogy melyik receptet érdemes használni azt általában mindenki maga kiséletezi ki.
A kész pasztát többféleképpen viszik fel a bőrre, de legjellemzőbb a pálca és a henna tölcsér (talán ez a legjobban használható). A henna paszta színe zöld.

Hogyan készül a festés?
A festés teljesen fájdalommentes. A paszta kb. 1-2mm vastagságban kerül a bőrre, ha a minta elkészült 30-60 percet kell várni, míg megszárad. Azt mondják, hogy ha a minta elkészült minimum 6 órát nem érheti víz az érintett bőrfelületet; nekem volt olyan, hogy kb. száradás után két órával fürödtem, és ugyanúgy tartós volt. Miután leszedtük a kiszáradt pasztát a minta kezdeti színe narancssárga majd kb. 24 óra elteltével éri el végleges színét ami barnás vöröses. A végső szín nagyban függ a bőrtípustól, és a kezelési utasítások megfelelő betartásától.


Menyire tartós?
A henna festés tartóssága általában 1 hét. A tartósság nagyban függ a bőrtipustól. (Vannak, olyan extrém esetek, hogy akár 1 hónapig fennmarad).


Hajfestés hennával?
A hennát a testfestésen kívűl a haj ápolására is használják, mivel a hajra nagyon jótékony hatással van. Segít több hajproblémán is például: megszünteti a korpásodást, elfedi az őszhajszálakat és szép ápolt hajat eredményez. A szín az alaphajszíntől is függ, de általában barnás színt eredményez
.
Azonban fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy ne túl erős, drasztikus változásra számítsunk mint a szintetikus hajfestékeknél. Itt nincs hozzáadott színanyag, csak a növény színez, de fontos tisztában lenni azzal, hogy itt az ápoló hatás a lényeg.
A festés folyamata:
A festés előtt alaposan meg kell mosni a hajat.
A pasztát egyenletesen fel kell vinni a hajra, majd legalább két órán ár rajta kell hagyni.
Ha letelt az idő akkor egyszerűen le kell öbíteni.
A végső szín kb. 24 óra múlva fog látszani.


Lehet színezni a hennát. Például lehet olyat, hogy fekete, vagy fehér legyen a végeredmény a bőrön.

Hol csináltathatom meg? 
Ha rákerestek, akkor biztos, hogy nagyon sok helyet (pl. kozmetikákat) ki fog dobni (-utánanéztem Budapesten elég sok van-), viszont ti is elkészíthetitek. Vegyetek port (hobbiboltban kapható) és a csomagoláson általában rajta szokott lenni, hogy mit kell csinálni, de szerintem, ha megkérdezitek az eladót, tuti segít majd.




Nyugodtan írjátok le a tapasztalataitokat, segítsük egymást!:)
Sok sikert, remélem kipróbáljátok majd:)
A.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése